Archief voor November, 2016

Première ¡Ambras! Cervantes dolend door Vlaanderen (Concertgebouw Brugge)

November 29, 2016 Door: Frank Adam Categorie: Uncategorized Comments Off on Première ¡Ambras! Cervantes dolend door Vlaanderen (Concertgebouw Brugge)

van Frank Adam en Pol Vanfleteren

Met Hans Peter Janssens, Kurt Defrancq, Valérie Vervoort, Emelien Raats

Tijd van Inquisitie, ondergrondse folterkunst en onthoofding voor groot publiek. Na de diefstal van zijn varkens gijzelt een goedlachse boer (Kurt Defrancq) een Spanjaard met een droevig gezicht (Hans Peter Janssens).

In ¡Ambras! van schrijver Frank Adam en componist Pol Vanfleteren doolt de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes door Vlaanderen, op zoek naar zijn verdwenen broer Rodrigo. Een Vlaamse Dulcinea (Valérie Vervoort) en Sanchica (Emelien Raats) zorgen voor liefde en troost.

Literaire hypothesen, historische feiten en hedendaagse parallellen versmelten tot explosief muziektheater, in een regie van Frank Adam en videoscenografie van Fabien Delathauwer.

Een creatie in het kader van de herdenking van de 400ste verjaardag van Cervantes’ overlijden. Na de vondst van Cervantes’ stoffelijke resten in een Madrileens klooster duikt het silhouet van de Don Quichot-schrijver op… in een Vlaamse kerker.

De tekst van ¡Ambras! werd uitgegeven door Uitgeverij Bebuquin & Click.

Radio 1 interview Kurt Defrancq: link

Focus WTV-reportage ‘Defrancq en Janssens in gijzelingsdrama’: zie link

Interview Krant van West-Vlaanderen: download pdf

_______________________________________________

Taal van Frank Adam ‘is om van te snoepen. Het is klei, modder, graniet, eik, vuur, wind, bliksem en donder… Het is eten en drinken. Het is Vlaams en van de wereld. Dialect met een expressiviteit die op zich al muzikaal is, zonder dat er één noot bij gecomponeerd is. Alle goede ingrediënten voor beklijvend muziektheater.’ (Wim Dewulf)

Muziek van Pol Vanfleteren is vertelling, tragedie, komedie.  Het is kracht, chaos, schreeuw.  Het is lyriek, vervoering, troost.  Het is stilte, elementair deeltje, universum op zich.  Muziek van Pol Vanfleteren is verklankte ziel.

_______________________________________________

Tekst, concept, regie, scenografieconcept : Frank Adam

Compositie, muzikale leiding : Pol Vanfleteren

Cast : Hans Peter Janssens, Kurt Defrancq, Valérie Vervoort, Emelien Raats

Koor: Mira Jochems, Nikkie Steyaert, Wouter Bossaer, Emelien Raats

Muzikanten: Harmen Goosens, Sophie Van Den Eynde, Luc Bergmans, Pol Vanfleteren

Scenografie, video, kostumering, rekwisieten: Fabien Delathauwer

Ondertiteling, rekwisieten: Pablo Moerman

Lichtontwerp: TheaTech

Productie, promotie : Click Management, met steun van kunstencentrum De Werf, Concertgebouw Brugge, Walpurgis, CC Sijsele

Subsidiënt : Comité voor initiatief Brugge

Historisch advies : Instituto Cervantes Brussel

Tekstuitgave: Uitgeverij Bebuquin & Click

Pers

Focus WTV-reportage:

‘Een briljante tekst.Radio 1

!Ambras! ‚Geslaagd muziektheater. Combineert heel mooi klassieke en moderne elementen. De ploeg is duidelijk van grote kwaliteit. (!Ambras!) past mooi in het rijtje van enkele grote klassieke theaterstukken, maar is veel toegankelijker door de muziek.’ (Musicalvibes)

‘Ambras! is Frank Adams magnum opus’ (opera regisseur Vincent van den Elshout)

‚Na !Ambras! wordt het (politiek) moeilijk voor de komende burgemeester van Brugge, en voor àlle Burgemeesters. Een goede voorstelling’ (R. Landuyt, huidig burgemeester van Brugge)

‚Dichter bij Brecht dan bij Shakespeare. De schoonheid van de ruwe volkse kracht op een sterke muziekscore’   (Yves Roose, ex-schepen cultuur Brugge, ex-adviseur Mons Culturele Hoofdstad van Europa)

‘Kurt Defranq ronduit geweldig als de ‘gewone man…zet zeer meeslepend personage neer, (komt) zangmatig ook stevig naar voren. Hans Peter Janssens kan hier zijn klassiek geschoolde stem gebruiken, is een zeer ingetogen triestige en verontwaardigde Spanjaard. Valérie Vervoort is de Zoetepoeze (Dulcinea) van Sancho. Een zeer aanlokkende verschijning, net zoals in Cervantes’ boek zelf. Emelien Raats laat zich ook gelden en mag als boerendochter Sanchica een zeer mooie slotsolo op haar conto schrijven. Ook koor en orkest werken een vlekkeloze voorstelling af. Pol Vanfleteren heeft een zeer indrukwekkende compositie afgeleverd. Zeer gevarieerd; Spaanse, klassieke en hedendaagse accenten wisselen elkaar af en de bewerking voelt heel vol aan. De gewaagde zet van Frank Adam om dit werk in het Brugs te brengen, pakt zeer mooi uit. Het dialectische werkt heel goed, zeker in combinatie met het vele Spaans van Cervantes.Het verhaal leunt aan bij Shakespeare en handelt over de puurste gevoelens van de mens. Duister met zeer grappige momenten. De boventiteling (van Pablo Moerman) zorgt ervoor dat niemand iets moet missen.(Musicalvibes). 

 

Slovaakse première ‘België’, een sprookje’ – Belgische Fabels in het Slovaaks (11 mei Bratislava Slovakije)

November 29, 2016 Door: Frank Adam Categorie: Uncategorized Comments Off on Slovaakse première ‘België’, een sprookje’ – Belgische Fabels in het Slovaaks (11 mei Bratislava Slovakije)

SCHRIJVER FRANK ADAM MET ZIJN “BELGIË” IN SLOWAKIJE: “IEDEREEN WINT” (Sabam)

http://www.sabam.be/nl/sabam/schrijver-frank-adam-met-zijn-belgië-slowakije-iedereen-wint

Begin dit jaar kende onze Commissie literatuur een exportbeurs toe aan auteur Frank Adam. De Comenius Universiteit Bratislava nodigde hem uit voor publicatie en opvoering in het Slovaaks van zijn ‘Belgische Fabels’ en toneelstuk ‘België’. Ontdek zijn persoonlijke relaas en impressies van een uniek Belgo-Slovaaks avontuur.

De Academie voor Muzische Kunsten Bratislava, het literaire festival Noc Literatury (De Nacht van de Literatuur), het Slovaakse literaire tijdschrift Svetovej Literatury (Revue voor Wereldliteratuur) en de Slovaakse acteur Martin Melo speelden mee in een driedaagse literaire interland die eindigde op ‘Iedereen wint!’.

‘België’ van Frank Adam: gisteren nog op de Meir in Antwerpen (België, De Roovers/HETPALEIS)– Vandaag op de Meir van Bratislava (Slovakije, VŠMU)’

Affiche van ‘België een sprookje’ (boven), daaronder foto van studenten aan de VŠMU (Academie voor Muzische Kunsten Bratislava); in de Blauwe Zaal van de Slovaakse Nationale Opera (more…)

Belgische première ‘België, een sprookje’ (12 maart 2016 De Roovers & HETPALEIS)

November 28, 2016 Door: Frank Adam Categorie: Uncategorized Comments Off on Belgische première ‘België, een sprookje’ (12 maart 2016 De Roovers & HETPALEIS)

Kent u dat gevoel dat er achter hun facade misschien een wereld zit, nog donkerder, zwarter dan wij ons kunnen inbeelden?

België, een sprookje speelt zich af in de toekomst, aan het einde van België. Het land is veranderd in een moerassig woud. De kelders lopen vol water. Een melkboer die de toekomst leest in melk en een paranormaal begaafde kolonel onderzoeken een zaak van een jong meisje dat zelfmoord pleegde. Tijdens hun onderzoek merken ze dat Kareltje, een zevenjarig jongetje, vermist is. Ze proberen erachter te komen wat er juist is gebeurd maar hoe verder ze graven naar de waarheid, hoe dieper ze zakken in het moeras van België. Wat hebben de zoon en de vrouw van de boswachter gezien? Wat weten de buurman en de buurvrouw? Waarom is de boswachter zo moeilijk te vinden? En waar is Kareltje?

Frank Adam schrijft een gruwelijke en bevreemdende whodunit. De Roovers creëren voor de eerste keer een voorstelling voor de Grote zaal van HETPALEIS. 

De tekst, bekroond met een premie van de Provinciale Prijs Letterkunde van de provincie West-Vlaanderen, werd uitgegeven door uitgeverij Bebuquin.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=beWKRyhOLTg

Permap: http://www.hetpaleis.be/storage/assets/event_download_asset/5526/Belgi__de_Roovers_en_HETPALEIS_persmap.pdf

Pers

“Een theatertekst die het collectieve onderbewustzijn van een heel land fileert. Het moet geleden zijn van Eric De Volders ‘Diep in het bos’ (1999) dat een theatermaker erin slaagde om zonder slappe actualisering de diepe malaise van een hele natie te vatten. Spannend, scherp, heftig, filmisch absurd. Er is geen ontsnapping uit de nachtmerrie, de nachtmerrie is de realiteit. (De Morgen)

“Van een daverende openingsscène tot een ijzingwekkend stil slot grijpt België, een sprookje u bij het nekvel, om pas los te laten als de lichten zijn uitgedoofd. Het bijt, verblijdt van tijd tot tijd en leert dat ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ enkel is weggelegd voor de lucky few onder ons.” (Focus Knack Magazine)

“Een stuk met vele lagen. Een thriller op een postapocalyptisch bedje van vaderlands absurdisme. Een vergeefs misdaadonderzoek in het psychologische labyrinth van een gesloten gemeenschap. Kafka en Ionesco samen verdwaald in een nucleair antisprookje. “ (De Standaard (****)

“Origineel, fantastisch, unheimlich, visueel, grappig, sprankelend, fris.  BELGIE van Frank Adam is geen lucky shot maar een stuk van kwaliteit.’ (Jury Prijs letterkunde Dramatische Kunst van de provincie West-Vlaanderen)

“Een fascinerende vertelling, een uitdaging om het absurde voor een Slowaaks publiek te vertolken. (Miloslav Jurani, Slovaaks regisseur van de Slovaakse opvoering van ‘België, een sprookje’)

‘Wreed en geweldig!’  (Emmanuelle Sirois, Centre des Auteurs Dramatiques CAD Canada)

Première ‘Soep zonder Snor 22 fantasieën’ 6 maart 2016 De Grote Post Oostende

November 28, 2016 Door: Frank Adam Categorie: Uncategorized Comments Off on Première ‘Soep zonder Snor 22 fantasieën’ 6 maart 2016 De Grote Post Oostende

Diederik Glorieux (muziek) & Frank Adam (tekst)

In de prettig gestoorde wereld van Broes is er Soep zonder Snor, eet zijn mond graag spinazie maar hij niet, ziét hij zichzelf slapen en wordt hij wakker in zijn droom. Soep zonder Snor is een gezellig absurde muziektheatervoorstelling voor kinderen met veel fantasie en een voorliefde voor sprookjes met een ruwe rand.

Acteur Stefaan Degand kadert Broes’ ongerijmde avonturen met een raamvertelling. Zanger Denzil Delaere (Opera Vlaanderen) geeft Broes gestalte met zijn virtuose tenorstem. Jeugdkoor Rondinella (winnaar Provinciaal Koorfestival 2014) geeft commentaar, stuwt de handeling, experimenteert met geluiden en zoekt samen met harp en slagwerk een bredere, wondere klankwereld op.

Diederik Glorieux (winnaar Provinciale Prijs Muziek 2014) liet zich inspireren door de prettig gestoorde dichtbundel ‘Als de bomen straks gaan rijden’ (Uitgeverij De Eenhoorn) van Frank Adam (winnaar Provinciale Prijs Letterkunde 2010, 2006, 1994, 1992, premies 2014, 2013, 2006) en creëerde een al even mysterieus-absurd muzikaal universum.
Gecreëerd met steun van de Provincie West – Vlaanderen

Een ronduit indrukwekkende voorstelling die op alle vlakken klopt: tekst, muziek en uitvoering zijn van een erg hoog niveau. Dit wil ik absoluut nog een tweede keer zien.‘  (componist Frank Agsteribbe)

Focus WTV-reportage: http://www.focus-wtv.be/nieuws/zin-soep-zonder-snor