Première ¡Ambras! Cervantes dolend door Vlaanderen (Concertgebouw Brugge)
van Frank Adam en Pol Vanfleteren
Met Hans Peter Janssens, Kurt Defrancq, Valérie Vervoort, Emelien Raats
Tijd van Inquisitie, ondergrondse folterkunst en onthoofding voor groot publiek. Na de diefstal van zijn varkens gijzelt een goedlachse boer (Kurt Defrancq) een Spanjaard met een droevig gezicht (Hans Peter Janssens).
In ¡Ambras! van schrijver Frank Adam en componist Pol Vanfleteren doolt de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes door Vlaanderen, op zoek naar zijn verdwenen broer Rodrigo. Een Vlaamse Dulcinea (Valérie Vervoort) en Sanchica (Emelien Raats) zorgen voor liefde en troost.
Literaire hypothesen, historische feiten en hedendaagse parallellen versmelten tot explosief muziektheater, in een regie van Frank Adam en videoscenografie van Fabien Delathauwer.
Een creatie in het kader van de herdenking van de 400ste verjaardag van Cervantes’ overlijden. Na de vondst van Cervantes’ stoffelijke resten in een Madrileens klooster duikt het silhouet van de Don Quichot-schrijver op… in een Vlaamse kerker.
De tekst van ¡Ambras! werd uitgegeven door Uitgeverij Bebuquin & Click.
Radio 1 interview Kurt Defrancq: link
Focus WTV-reportage ‘Defrancq en Janssens in gijzelingsdrama’: zie link
Interview Krant van West-Vlaanderen: download pdf
_______________________________________________
Taal van Frank Adam ‘is om van te snoepen. Het is klei, modder, graniet, eik, vuur, wind, bliksem en donder… Het is eten en drinken. Het is Vlaams en van de wereld. Dialect met een expressiviteit die op zich al muzikaal is, zonder dat er één noot bij gecomponeerd is. Alle goede ingrediënten voor beklijvend muziektheater.’ (Wim Dewulf)
Muziek van Pol Vanfleteren is vertelling, tragedie, komedie. Het is kracht, chaos, schreeuw. Het is lyriek, vervoering, troost. Het is stilte, elementair deeltje, universum op zich. Muziek van Pol Vanfleteren is verklankte ziel.
_______________________________________________
Tekst, concept, regie, scenografieconcept : Frank Adam
Compositie, muzikale leiding : Pol Vanfleteren
Cast : Hans Peter Janssens, Kurt Defrancq, Valérie Vervoort, Emelien Raats
Koor: Mira Jochems, Nikkie Steyaert, Wouter Bossaer, Emelien Raats
Muzikanten: Harmen Goosens, Sophie Van Den Eynde, Luc Bergmans, Pol Vanfleteren
Scenografie, video, kostumering, rekwisieten: Fabien Delathauwer
Ondertiteling, rekwisieten: Pablo Moerman
Lichtontwerp: TheaTech
Productie, promotie : Click Management, met steun van kunstencentrum De Werf, Concertgebouw Brugge, Walpurgis, CC Sijsele
Subsidiënt : Comité voor initiatief Brugge
Historisch advies : Instituto Cervantes Brussel
Tekstuitgave: Uitgeverij Bebuquin & Click
Pers
Focus WTV-reportage:
‘Een briljante tekst.‘ Radio 1
!Ambras! ‚Geslaagd muziektheater. Combineert heel mooi klassieke en moderne elementen. De ploeg is duidelijk van grote kwaliteit. (!Ambras!) past mooi in het rijtje van enkele grote klassieke theaterstukken, maar is veel toegankelijker door de muziek.’ (Musicalvibes)
‘Ambras! is Frank Adams magnum opus’ (opera regisseur Vincent van den Elshout)
‚Na !Ambras! wordt het (politiek) moeilijk voor de komende burgemeester van Brugge, en voor àlle Burgemeesters. Een goede voorstelling’ (R. Landuyt, huidig burgemeester van Brugge)
‚Dichter bij Brecht dan bij Shakespeare. De schoonheid van de ruwe volkse kracht op een sterke muziekscore’ (Yves Roose, ex-schepen cultuur Brugge, ex-adviseur Mons Culturele Hoofdstad van Europa)
‘Kurt Defranq ronduit geweldig als de ‘gewone man…zet zeer meeslepend personage neer, (komt) zangmatig ook stevig naar voren. Hans Peter Janssens kan hier zijn klassiek geschoolde stem gebruiken, is een zeer ingetogen triestige en verontwaardigde Spanjaard. Valérie Vervoort is de Zoetepoeze (Dulcinea) van Sancho. Een zeer aanlokkende verschijning, net zoals in Cervantes’ boek zelf. Emelien Raats laat zich ook gelden en mag als boerendochter Sanchica een zeer mooie slotsolo op haar conto schrijven. Ook koor en orkest werken een vlekkeloze voorstelling af. Pol Vanfleteren heeft een zeer indrukwekkende compositie afgeleverd. Zeer gevarieerd; Spaanse, klassieke en hedendaagse accenten wisselen elkaar af en de bewerking voelt heel vol aan. De gewaagde zet van Frank Adam om dit werk in het Brugs te brengen, pakt zeer mooi uit. Het dialectische werkt heel goed, zeker in combinatie met het vele Spaans van Cervantes.Het verhaal leunt aan bij Shakespeare en handelt over de puurste gevoelens van de mens. Duister met zeer grappige momenten. De boventiteling (van Pablo Moerman) zorgt ervoor dat niemand iets moet missen.’ (Musicalvibes).