Absurde fabels ‘Confidenties’ gekozen als geschenkboekentip literatuur door De Standaard der Letteren: ‘een hedendaagse Candide’
‘Het eindejaar nadert. De boekhandels worden weer overstelpt met cadeauboeken. De Standaard der Letteren koos enkele fijne titels voor u uit.’
Recensente Veerle Vanden Bosch selecteerde Boek Twee van Frank Adams absurde fabels ‘Confidenties aan een ezelsoor’ als cadeautip literatuur:
‘Met Boek Eén van Confidenties aan een ezelsoor maakten Frank Adam en Klaas Verplancke furore in De Standaard Magazine. In Boek Twee, dat eerder in de boekenbijlage van De Morgen verscheen, gaan ze verder op hetzelfde elan.
Een boek voor iedereen die met een verbaasde en tegelijk sarcastische blik naar de wereld kijkt.
Een hedendaagse Candide… een absurde, melancholische, filosofische, kritische én stoute catalogus van de condition humaine, zonder moralistische ondertoon. (Lees meer…)
Andere commentaren op Boek Twee zijn even enthousiast:
Een ezel met één oor verovert Vlaanderen! Even hilarische verhalen als in Boek Een. Heel grappige en erotische tekeningen… een tuin der lusten. (Radio 1)
‘Unieke contes philosophiques in de traditie van Voltaire, en tegelijk een spiegel van de moderne tijd.’ (Lambros Couloubaritsis)
‘Pittige en provocerende hedendaagse parabels, niet gespeend van grote vragen en gevoelens. Ingetogen en melancholische vertellingen, uitzinnige breugeliaanse taferelen. Een zoektocht naar het geluk die de logica van een lucide droom lijkt te volgen. (De Leeswolf. Lees meer…)
‘Frank Adam is erg sterk op de korte baan en deze filosofisch getinte confidenties zijn over het algemeen uitstekend in balans: ze snijden wezenlijke thema’s aan, zijn vlijmscherp van taal en redenering, en ongeremd cynisch in de afwikkeling.’ (Biblion. Lees meer…)
‘Het tweede boek van Confidenties aan een ezelsoor, met opnieuw prachtige tekeningen van Klaas Verplancke, bewijst dat de ezel nog niet uitgeteld is.’ (Het Nieuwsblad)
‘Confidenties aan een ezelsoor’ leverde met Boek Twee alweer een bibliofiele uitgave op (Exit Cultuurmagazine)
Even lovend zijn de kritieken over Boek Een, De Woestijn:
Mooi, precieus en pittig. Oorspronkelijke teksten vol filosofische doordenkertjes. Absurd maar uit het leven gegrepen. Frank Adam is een fantastische verteller. (Radio 1) Lees meer…
Vol humor en tristesse. Existentieel, ietwat scabreus, melancholisch ook. En perfect in balans. Het lijkt alsof Frank Adam als performer geboren is. Maar Adam blijft in de eerste plaats een goed schrijver die aan zijn dolle fantasie een intelligente emotie kan meegeven.. (De Morgen) Lees meer…
Sterk, onderhoudend, humoristisch en pijnlijk. Verhalen van alle tijden met typische ingrediënten van deze tijd. (De Leeswolf)
Vijftien wijsheidsparabels die zo uit de sprookjes van 1001 nacht leken te zijn weggelopen. (Knack)
Leuke verzameling absurde fabels met duivelse prenten. Adam en Verplancke hebben in dit boek een schijnbaar vrolijke sfeer en vaak een gezellige opwinding weten te creëren, maar met een nooit aflatende angst en een eeuwige tristesse die de ezel als een onhoorbare ondertoon in hem voelt trillen. (Focus Knack)
Bekentenissen aan een ezelsoor herinnert u zich nog wel: dat veelkleurige feuilleton op de laatste bladzijden van De Standaard Magazine. De tekst was van Frank Adam, de (te) vaak over het hoofd geziene Vlaamse schrijver. (Mark Cloostermans, De Standaard)
Een Apuleius-achtige bundel (Volkskrant striprecensent Joost Pollmann in Items)