Sjirk, Boek aan de Hebreeën (roman, De Arbeiderspers, 1999)

Frank Adam - Sjirk, boek der Hebreeën

Pers

Een duivels boek, een intrigerend spel van harde werkelijkheid en ongebreidelde verbeelding. Een aanrader, die meer biedt dan de spanning van een thrillerachtig verhaal. Een boek om stilletjes tussen de lakens te lezen. Het doet je huiveren, schateren en schipperen tussen gezonde verontwaardiging en ontwapenend doorzicht.

Een sterk en tragisch relaas van broederliefde, een bijna bijbels leven in de kern van de politieke en filosofische spanningen tussen joden en Arabieren.

Een vernuftige tour de force, die blijk geeft van kennis van zaken en een ongebreidelde fantasie, een gevaarlijke verbeelding. Sjirk is tegelijkertijd bloedserieus en doodleuk. Het The Prince of Egypt Meets Quentin Tarantino en Pier Paolo Pasolini. Een gevaarlijk boek voor gevaarlijke lezers. (Standaard der letteren)

Sjirk ‘…zit tjokvol ideeën, motieven, thema’s, eruditie, spielereien, historische wetenswaardigheden en het is verbluffend hoe de auteur die allemaal inpast, kneedt en structureert. …een staaltje van intercultureel, interdisciplinair stuntwerk.
(De Morgen)

Een meeslepend verhaal… een boek om van te genieten en te huiveren tegelijk. Adam schrijft op een meesterlijke manier die een lichtvoetig parlando vermengt met een virtuoos taalspel waarbij geen enkel woord…er staat zonder dat het er staan moest.

Waar Adam zich enkele jaren terug met Waterman al een van de meest eigenzinnige jonge auteurs van het moment betoonde, heeft hij de grens met Sjirk opnieuw verlegd.
(Het Volk)

De jonge Brugse auteur Frank Adam heeft, zes jaar na zijn ietwat veronachtzaamd debuut Waterman, een boeiende opvolger gemaakt.

Sjirk, Boek aan de Hebreeën is een complexe, veelgelaagde ideeënroman waarvoor Adam zich baseerde op een merkwaardige mix van neonazi’s, Golfoorlog, antisemitisme, en de schimmige figuur van de Duitse fascist Michael Kühnen.
(Het Nieuwsblad)

Geslaagde oneliners en raak geformuleerde fragmenten
(Knack)

Knap van opbouw
(Teek Magazine)

Een doorwrochte tekst die hoedanook blijft boeien (Leesidee)

Adams literaire prestatie verdient lof. Het boek getuigt van een rijke verbeelding, veel fantasie en vakmanschap
(Exit Cultuurmagazine)

De nieuwe roman van Frank Adam Sjirk is een subtiele aanklacht tegen het heropflakkerende racisme
(Krant van West-Vlaanderen)

Een intrigerende mix van ideeën, geschiedenis, politiek geweld en grote verbeelding
(Geert Opsomer, ex-artistiek directeur Nieuwpoorttheater)