Pers: Wat de ezel zag (Pluizuit)
‘Wat de ezel zag’ van Frank Adam
Eric Vanthillo, Pluizuit
‘Wat de ezel zag’ is een hoogst origineel, alternatief kerstverhaal dat zich laat lezen als een Oosterse vertelling.
Doorheen het gekende kerstgegeven verwerkte de auteur associatief tal van andere bronnen, zoals de sprookjes uit duizend-en-één-nacht, de Koran, de Torah, enz. Zo werd dit een op zich staand kerstverhaal met veel herkenbare elementen uit tal van culturen en nog veel meer fantasie. Met wijze uitspraken, grappige knipoogjes, spannende plotwijzigingen, fijne humor en een eigen, specifieke sfeer.
Het verhaal vertelt over de eerste weken van Jezus. De rode draad erin zijn de eerste zeven woorden van Jezus waarnaar allen op zoek zijn.
Hoofdpersonage is de ezel, die constant visioenen en raadsels hoort in zijn rechteroor. Deze visioenen stuwen het verhaal en zorgen tevens voor de nodige verwarringen.
Het wordt een spannend relaas over de kracht van woorden, maar even goed over de misleiding ervan. Zo worden de stalbewoners bezocht door rovers die zich aandienen als de drie wijzen, net als ze willen toeslaan verschijnen de soldaten (verwarring alom…), en om de verwarring compleet te maken verschijnen na een tijd ook de drie wijzen zelf…
Het verhaal is goed opgebouwd en leest als een trein. Je wordt als lezer voortdurend verrast met fijne humor en spitse wijsheden als doordenkertjes.
De personages zijn karikaturaal en helder, doorleefd en geloofwaardig. Zoals de jonge, gevoelige Maria die gedomineerd wordt door een oude, pragmatische Jozef die enkel uit is op geld. Maar als puntje bij paaltje komt, zal zijn naïeve hebzucht het moeten afleggen tegen haar intuïtie.
Tegelijkertijd is er ook de impulsieve ezel die alles in de war stuurt en zijn compagnon, de berustende os.
Even verrassend als het verhaal zijn de eigenzinnige illustraties van Klaas Verplancke. Hij laat elk hoofdstuk voorafgaan door een bonte, paginagrote prent, waarin je telkens ziet wat er in het hoofdstuk gebeuren zal. Dit met zoveel fantasie en evenveel verwijzingen naar andere culturen (net als het verhaal zelf), dat je elke prent kan interpreteren naar hartelust en dat je er niet snel op uitgekeken raakt. Deze prenten illustreren niet alleen, zij verruimen ook het verhaal door hun vele details.
Eric Vanthillo