Wat de ezel zag
Het boek ‘Wat de ezel zag’ (Davidsfonds/Infodok 2003) van auteur Frank Adam is een wervelend, betoverend kerstsprookje (vanaf 10 jaar) dat leest als een Oosterse vertelling en unaniem lovend werd ontvangen.
In opdracht van Kunstencentrum De Werf bewerkte Adam zijn kinderboek in 2003, samen met theatermaker Rik Teunis, tot een theatervoorstelling die door de theaterkritiek werd gerekend tot de twaalf beste producties van het jaar . De tekst kreeg bovendien een premie in de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen Dramatische kunst 2006.
In het kader van 75 jaar radio bewerkten Adam & Teunis in opdracht van vrt-cultuurradio Klara het boek ook tot een luisterspel. Het werd opgenomen met een live-publiek in de vrt- Marconi studio op 16 november 2005 en werd in december tweemaal integraal uitgezonden – op kerstavond om 17.00 uur en op kerstdag om 12.00 uur.
Klara producer Bart Stouten noemde het ‘een hoogtepunt in de geschiedenis van het luisterspel.’ Voorjaar 2006 werd het gepresenteerd op ‘Grenzeloos geluid’, een festival voor grensverleggende radio in Amsterdam.
Pers
Geflipter dan de Monty Python-humor à la The life of Brian. Waar de kerk van leeg loopt, loopt dit kindertheater van over: fantasie, onrechtlijnigheid, pijnlijke waarachtigheid en humoristische relativeringszin. Een oprechte, ontroerende en poëtische ontknoping vormt de kroon op het werk. (De Morgen) Lees meer…
Een van de twaalf beste theaterproducties van 2003 (Theatermaggezien) Lees meer…
Een hoogtepunt in de geschiedenis van het luisterspel. (Bart Stouten, Klara-producer)
Een heel nieuw kerstsprookje. Apart en schitterend verteld. (Knack Weekend) Lees meer…
Een prachtig boek. (Radio 1)
Frank Adam knoopt in ‘Wat de ezel zag’ weer aan bij het traditionele genre en hij slaagt daarin met verve… Kerstvertellingen hoeven dus lang niet melig te zijn. Het hangt er maar vanaf hoe ingenieus én ongedwongen je omspringt met de geijkte thema’s. (Knack) Lees meer…
Met een reeks traditionele ‘klassieke’ motieven, structuren en personages wordt een nieuw verhaal gebouwd. Een grappig en toegankelijk boek voor kinderen en jongeren. Een familiekerstspel voor iedereen. Een waardig alternatief voor de traditionele middernachtmis. (Muziek & Woord) Lees meer…
Grappig en poëtisch. Een absolute aanrader, een hilarisch kerstverhaal dat jong en oud kan bekoren. (Het Nieuwsblad)
Een zeer speels en ongelooflijk verbeeldingrijk samensmelten van Oosterse sprookjes en Westerse verhalen, van Bijbelse parabels en fragmenten uit de Koran, en van een aantal uitschuivers naar rovers, soldaten, en geesten, overgoten met een koldereske humorsaus. (Theatermaggezien) Lees meer…
Een curieus kerstsprookje dat je doet gniffelen, bulderen van het lachen soms, tot tranen brengt, en je ook lang na kerst nog veel plezier bezorgt. (Jan Smeekens in PZC) Lees meer…
Een hoogst origineel, alternatief kerstverhaal dat zich laat lezen als een Oosterse vertelling. Met wijze uitspraken, grappige knipoogjes, spannende plotwijzigingen, fijne humor en een eigen, specifieke sfeer.
Het verhaal is goed opgebouwd en leest als een trein. De personages zijn karikaturaal en helder, doorleefd en geloofwaardig.’ (Pluizuit) Lees meer…
…een bijzondere bewerking van het kerstverhaal. (Radio 2)